Havi kitekintés / Mintaportfólió 2014.10.01.

Az aktuális mintaportfolió összeállítása: 2014. október 06.

Kedves Olvasóink!

Engedjék meg, hogy figyelmükbe ajánljuk a legfrissebb mintaportfólió összeállításunkat, melyet vagyonkezelő kollégáink rendszeres piaci elemzései alapján készítettünk el.

Az aktuális mintaportfóliók összeállítása:

 

Konzervatív mintaportfólió*

  • Értéke 2014.09.26-án 1 297 452,- HUF (Induló érték 2011.10.10-én: 1 000 000,- HUF)

A mintaportfólió értékének meghatározásában az újraallokálás tranzakciós költségeit nem vettük figyelembe!

Konzervatív mintaportfólió összetételének módosítását ezúttal nem tartottuk szükségesnek, így az aktuális portfólió súlyokat változatlanul hagytuk.

Konzervatív mintaporfólió
új súlyozás régi súlyozás
AEGON Közép-Európai Vállalati Kötvény Befektetési Alap 20% 20%
AEGON MoneyMaxx Abszolút Hozamú Befektetési Alap 30% 30%
AEGON Alfa Származtatott Befektetési Alap 25% 25%
AEGON Ózon Tőkevédett Származtatott Alap 25% 25%
100% 100%

*Az AEGON Alapok befektetési politikájáról, költségeiről és a befektetés lehetséges kockázatairól részletesen tájékozódhat az Alap forgalmazási helyein található hivatalos tájékoztatójából és kezelési szabályzatából, illetve a weboldalunkon.

Hosszú távú mintaportfólió*

  • Értéke 2014.09.26-án 1 329 217,- HUF (Induló érték 2011.10.10-én: 1 000 000,- HUF)

A mintaportfólió értékének meghatározásában az újraallokálás tranzakciós költségeit nem vettük figyelembe!

Hosszútávú mintaporfólió
új súlyozás régi súlyozás
AEGON Közép-Európai Vállalati Kötvény Befektetési Alap 20% 15%
AEGON MoneyMaxx Abszolút Hozamú Befektetési Alap 25% 25%
AEGON Nemzetközi Részvény Befektetési Alap 15% 10%
AEGON Alfa Származtatott Befektetési Alap 30% 30%
AEGON Ózon Tőkevédett Származtatott Alap 10% 10%
AEGON Ázsia Részvény Befektetési Alapok Alapja 0% 10%
100% 100%

*Az AEGON Alapok befektetési politikájáról, költségeiről és a befektetés lehetséges kockázatairól részletesen tájékozódhat az Alap forgalmazási helyein található hivatalos tájékoztatójából és kezelési szabályzatából, illetve a weboldalunkon.

Aegon Online Befektetési számlán keresztül az online kezdeményezett tranzakciók teljes mértékben díjmentesek!

Mik voltak az elmúlt időszak legfontosabb piaci eseményei?

A naptári ősz beköszöntével élénkülő likviditást lehetett tapasztalni a tőkepiacokon szeptemberben. A szabadságukról visszatért befektetőket két égető kérdés foglalkoztatta szeptember végéhez közeledve: változtat-e a várható kamatpályával kapcsolatos kommunikációján a Fed a szeptemberi ülés alkalmával, illetve Skócia elszakad-e 300 év után az Egyesült Királyságtól. Az amerikai jegybank esetében a befektetői várakozások azt mutatták, hogy a Fed eddigi kommunikációjához képest már nem fog utalást tenni az alacsony kamatok jelentős ideig történő fenntartására. Ez a befektetők olvasatában azt jelentette volna, hogy az első kamatemelés lehetséges időpontja hat hónapon belülre, várhatóan 2015 első negyedévére csúszott volna. Ezzel szemben Janet Yellen, Fed-elnök a pénzmennyiség bővítésének 15 milliárd dollárra történő csökkentése mellett ismét kiemelte, hogy a mennyiségi lazítás kifutása után jelentős ideig alacsonyan maradhat a jegybanki alapkamat. Nagy volt a bizonytalanság Skócia függetlenedési kérdése körül is. Amellett, hogy a népszavazást megelőző felmérések hol egy hajszállal a „nem” táborának, hol pedig az „igen” táborának a győzelmét vetítették előre, az sem volt tiszta, hogy hogyan alakulhat egy független Skócia jövője monetáris, gazdaságpolitikai szempontból. További meglepetést okozott, hogy az Európai Központi Bank (EKB) célzott hosszú refinanszírozási hitelére (TLTRO) a vártnál jelentősen alacsonyabb, mintegy 82,6 milliárd eurós kereslet érkezett az első aukción. Ugyan decemberben és jövőre újabb aukciók lesznek – ahol még növekedhet az érdeklődés – , a befektetők az elmaradt kereslet hatására egyre nagyobb esélyt látnak egy európai mennyiségi lazítás elindítására az EKB-tól.

Változások a mintaportfólió összetételében

  • Konzervatív mintaportfólió összetételén nem módosítottunk, mivel az aktuális piaci helyzet nem indokolja a portfólió kockázatvállalásának emelését!
  • Hosszútávú mintaportfólió összetételét az alábbiak szerint módosítottuk: Mérsékelten csökkentettük a portfólió részvénysúlyát, illetve a vállalati, valamint a szuverén adósság súlyát kismértékben megemeltük. Ennek megfelelően lecsökkentettük az ázsiai részvények súlyát (Aegon Ázsia Részvény Befektetési Alap), mely igen jól teljesített az elmúlt időszakban, azonban időszerű volt a nyereség realizálása. A fejlett piaci részvények súlyát pedig megnöveltük (Aegon Nemzetközi Részvény Befektetési Alap), elsősorban a gazdaság javuló állapota miatt. Az Aegon Közép-Európai Vállalati Kötvény Befektetési Alap súlyát szintén megemeltük, mivel az alap képes lehet kihasználni (total return szemlélet) a régiók közötti kötvényfelárak szűkülését az elkövetkezendő időszakban!

Azon kedves érdeklődök figyelmébe szeretnénk ajánlani az Aegon Smart Money Befektetési Alapok Alapját, akik nem szeretnének bajlódni a mintaportfólióban található befektetési alapok összetételével. Az alap megvásárlásával egyetlen befektetési alappal tulajdonosa lehet egy egész befektetési portfóliónak. A Smart Money alap abszolút hozamú befektetési stratégiát követ, és tartalmazza cégünk aktuális befektetési allokációját, ennek megfelelően törekszik a minden piaci körülmények közötti versenyképes teljesítmény elérésére!Mindig rendelkezésére állunk.
06-1-477-4814
Munkanapokon: 8-16h
Hosszított panaszbejelentés: hétfő 8-20h
06-1-477-4814
külföldről hívható szám