VIG Alapkezelő mintaportfóliók

Az aktuális mintaportfolió összeállítása: 2024. február 27.

A mintaportfóliókat a befektetési órával és a taktikai eszközallokációval összhangban készítettük el a következő szempontok szerint:

4-4 befektetési alapot választottunk a saját palettánkból.

Mindhárom devizában a körültekintő portfolió 40% részvény és 60% kötvény típusú befektetéseket céloz meg, míg a lendületes 60% részvény és 40% kötvény típusú befektetésekre fókuszál.

Ismételten csökkentjük a kötvénysúlyt, amelyből tovább allokálunk az Opportunity és a Megatrend részvény alapokba. Az amerikai részvénypiacok még mindig magasan vannak, ami az elmúlt hónapok pozitív részvénypiaci trendjének köszönhető. Jelenleg csupán néhány papír hajtja a piacot, amelyek a mesterséges intelligenciára (MI) fókuszálnak. Az beérkező adatokból jól látszik, hogy az MI történet folytatódik, azonban az emelkedés dinamikákájában mérséklődés figyelhető meg. Ezen folyamatoknak köszönhetően az MI fókuszú papírok felülsúlyba kerültek, amit nálunk a Megatrend és az Opportunity testesít meg. Az arany súlyát továbbra is a meglévő geopolitikai kockázatok indokolják. A forint esetében gyengülés várható, így a megtakarítások egy részét érdemes külföldi devizában tartani.

 

Fókusz alapok aktuális összetétele

VIG Alfa Befektetési Alap

Az alap januárban pozitív hozamot produkált, mivel folytatódott a kockázatkereső periódus a tőkepiacokon, az amerikai részvények új csúcsot értek el, a régiós kötvényhozamok kissé csökkentek az alacsonyabb inflációs számokra, a magyar részvénypiac tovább emelkedett, mivel még mindig nagyon olcsó. A részvénysúly lényegében nem változott, Magyar Telekom és OTP részvényekben csökkentettük a kitettséget, profitot realizáltunk, de a befolyó összegből MOL és Richter részvényeket vásároltunk a hónap folyamán, illetve a Russell 2000 Indexre vételi pozíciót nyitottunk. A forint gyengülését, majd gyors visszaerősödését az alap sikeresen használta ki mindkét irányban a 380 és 390 EURHUF árfolyamsávban felvett ügyletekkel. A régiós tőkepiac jelentős diszkonton forog, amelyet az alap magyar részvényekben, régiós vállalati és banki kötvényekben, román államkötvényekben lévő befektetéseivel kíván kihasználni, de emellett jelentős likviditást tart, amelyet csak egy jelentős negatív korrekcióban kíván csökkenteni.

VIG Opportunity Fejlett Piaci Részvény Befektetési Alap

Az alap pozitív hozamot ért el, és referencia indexet is felül teljesítette. A hónap elején SP500-as határidős kontraktusokat adtunk és Nasdaq kontraktusokat vettünk, mert úgy gondoltuk, hogy a Nasdaq jobban fog teljesíteni. Ezt a pozíciót egy emelkedési szakasz után lezártuk. Részvény oldalon egy olaj finomító cég részvényeit vásároltuk, amit a híres befektető, Warren Buffet is folyamatosan akkumulál 2019 óta. Ezenkívül még egy ezüstbánya részvényeit vettük, ami irreálisan sokat esett az ezüsthöz képest. A hónap végén NVDA részvényt shortoltunk, mert úgy gondoljuk, hogy bár a mesterséges intelligencia nagy hatással lesz a jövőben, de a részvény ára irreálisan sokat emelkedett az elmúlt időszakban.

VIG Fejlett Piaci Államkötvény Befektetési Alap

A januári részvényralli megállt. Az EURUSD árfolyam ismét 1,09 felé vette az irányt. A HUF ismét erősödésnek indult miután az MNB 75 bázispontos kamatvágást hajtott végre, míg a politikai kockázatok enyhülése segítette a PLN-t. A hónap során nem változtattunk jelentősen a portfólió összetételén, de a hosszú fejlett piaci kötvényekben vettünk fel kitettséget.

VIG Megatrend Befektetési Alap

Januárban tovább emelkedtek a részvénypiacok, így mind az amerikai, mind az európai tőzsdeindex új történelmi csúcsra tudott emelkedni, és ezzel együtt az Alap is jó teljesítményt ért el a hónapban. A piaci emelkedést vezető papírok köre azonban tovább szűkült, a kisebb kapitalizációjú részvények ezúttal jelentősen alulteljesítették a piacot. Szektoriálisan az IT, kommunikációs szolgáltatások és az egészségügyi vállalatok voltak erősek, míg a ciklikus szektorok alulteljesítettek. Még mindig a mesterséges intelligencia (MI) jelenti a legerősebb hatású megatrendet a piacon, továbbra is az MI-hoz köthető papírok vezetik az emelkedést, most azon belül is a chipszektor volt a legerősebb. Az Alap leghangsúlyosabb tematikája továbbra is az MI-hoz köthető, de emellett bízunk a kiberbiztonsági, infrastruktúra, vízgazdálkodási, innovatív egészségügyi és uránkitermeléssel foglalkozó vállalatokban is.

VIG Fejlett Piaci Rövid Kötvény Befektetési Alap

A hónap során vásároltunk francia, olasz, portugál és spanyol kötvényeket és összességében pozitívak maradtunk az eszközosztályra.

Szeretné látni a mintaportfóliók korábbi alakulását? Itt megtekintheti havi lebontásban »
Mindig rendelkezésére állunk.
06-1-477-4814
Munkanapokon: 8-16h
Hosszított panaszbejelentés: hétfő 8-20h
06-1-477-4814
külföldről hívható szám