House View – 2022. december

House View

House View

2022. december

5 perces olvasási idő

 

Kötvénypiacok

Habár a december már sok országban a csökkenő infláció jegyében telt, Magyarországon folytatódott az áremelkedési ütem további gyorsulása. A tavaly novemberben bevezetett üzemanyag ársapka a lakossági érdekeket szem előtt tartva mérsékelte az inflációt, azonban az egyre gyakrabban előforduló ellátási problémák megkövetelték a kormánytól, hogy eltörölje a 480 forintos árplafont.

A régió többi országához csatlakozva Magyarországon is pozitív meglepetést okozott a decemberi inflációs adat, hiszen a várt 25,8%-kal szemben csupán 24,5%-kal emelkedtek az árak éves viszonylatban. Ezzel 2022-ben az éves átlagos infláció 14,5% lett. Az üzemanyag ársapka decemberi eltörlése az inflációt közel 2,4%-kal dobta volna meg, azonban ennek csak egy része jelent meg a decemberi adatban, így további emelkedés várható januárban.

A jegybank a decemberi kamatdöntő ülésen változatlanul hagyta a kamatkondíciókat, mellyel az alapkamat 13%-on maradt. A decemberi inflációs jelentés megjelenésével jelentősen változtak a jövő évre vonatkozó előrejelzések. A jegybank jövő évi inflációs előrejelzését 11,5-14%-ról 15-19,5%-ra emelte, GDP előrejelzésén azonban nem változtatott, továbbra is 0,5-1,5% közötti növekedést vár. Az ÁKK a hónap során ismertette a 2023-ra vonatkozó finanszírozási tervet, mely szerint a jövő évi nettó finanszírozási igény ~ 3 400 milliárd forint lesz, melynek nagyobb részét teszi ki a deviza forrásbevonás, mint a forint kötvény kibocsátás, ami felértékeli újra a hazai deviza pályájának alakulását. Természetesen a bruttó kibocsátásban a forintos kötvények játszák a döntő szerepet. A hatalmas novemberi rali után a hozamok ismét felfelé vették az irányt, az 5-10 éves szegmensben 80-85 bázispontos hozamemelkedést láthattunk az utolsó hónapban.

Eszközosztályokon belül Alulsúly Enyhe alulsúly Semleges Enyhe felülsúly Felülsúly
Kötvények
Kötvényeken belül
Egyesült Államok
Európa
Fejlődő piacok
Magyar államkötvény

 

Részvénypiacok

Decemberben az amerikai infláció tovább csökkent, a várt 7,3%-ról 7,1%-re. Ezt pozitívan értékelték a befektetők, mert az amerikai jegybankon csökken a nyomás, hogy meddig emeljék a kamatokat ebben a ciklusban. Bár decemberben a jegybank újabb 50 bázisponttal emelte az alapkamatot, ami így már 4,5%, de a gyengébb inflációs adat miatt van esély arra, hogy hamarabb fogják abbahagyni a kamatemelést, mint ahogy arra korábban számítottak.  Ennek hatására a dollár 6 hónapos mélypontra gyengült az euróval szemben.
Kínában gyökeres fordulat következett be a járványkezelésben. A korábbi zéró tolerancia tarthatatlansága miatt enyhítettek a covid-korlátozásokon, több városban már nem kell PCR-teszt a tömegközlekedés használatához és sok helyen otthon is gyógyulhatnak a pozitív tesztet mutató állampolgárok. A kínai miniszterelnök szerint a most elinduló gazdasági nyitás politikáját fenntartják, további lépések jönnek. Kína első számú egészségügyi vezetője szerint a mostani omikron járvány nem súlyosabb, mint egy influenza, ennek megfelelően indokoltak voltak a lazítások. Az elkövetkező hónapok makróadatai majd megmutatják, hogy mennyire károsodott a kínai gazdaság a covid miatt.

Magyarországon továbbra is rendkívül magas az infláció. A KSH hivatalos tájékoztatója szerint decemberben az infláció 22,50% volt, ami több évtizedes csúcs, és Európában is a legmagasabb. A hónap folyamán az MNB nem változtatott az alapkamaton, és a forint is stabil volt az euróval szemben. Úgy tűnik, hogy a magyar kamatok már elég magasak ahhoz, hogy a forint ne gyengüljön tovább. Az év utolsó napján egy euró 400 forintot ért.

Az alábbi táblázat mutatja az Alapkezelő véleményét a különböző eszköz osztályokról, illetve az eszközosztályon belüli súlyozásokról. A piacok az októberi mélypont óta sokat emelkedtek, ami nem ritka egy medve piacon. Az Egyesült Államokban a decemberi munkanélküli adat úgy, mint a novemberi kicsit magasabb lett, mint amit vártak, ami továbbra is szabad teret ad a jegybanknak a további kamat emelésekre, ami viszont nagyobb esélyt ad a recesszióra.

Eszközosztályokon belül Alulsúly Enyhe alulsúly Semleges Enyhe felülsúly Felülsúly
Részvények
Részvényeken belül
Fejlett piacok
Feltörekvő piacok
Közép és Kelet Európa
Brazília
India
Kína
Törökország  
Dél-Korea
Tajvan
Dél-Afrika
Mexikó
Indonézia

 

 

Alapjaink és kilátásaink

Decemberben az amerikai jegybank tovább emelete az alapkamatot, ami most már 4,50%-on van. Az amerikai infláció tovább csökkent az év utolsó hónapjában 7,3%-ról 7,1%-ra, ami jó hír volt a befektetőknek, mert ha ez a trend folytatódik, akkor a jegybanki kamatemelési ciklus rövidebb lesz, mint ahogy korábban gondolták. Ez pozitívan hathat a reálgazdaságra, és már olyan gondolatok is megfogantak, hogy a jegybanknak van esélye arra, hogy az irányítása alatt az amerikai gazdaság elkerülje a súlyos recessziót, és ha lesz is gazdasági lassulás, az csak rövid és sekély lesz. Az amerikai hozamgörbe viszont változatlanul invertált, és azt mutatja, hogy a recesszió a következő 6-9 hónapban megjelenik a gazdaságban.- Aa 3 hónapos – 10 éves inverzió azt jelzi, hogy a gazdasági lassulás jelentős lesz. Mivel az inflációs adatok egyre jobbak, a befektetők figyelme most a havi munkanélküliségi adatra összpontosul. Minél hamarabb el kezd nőni a munkanélküliségi ráta, annál hamarabb kezdi el a jegybank a kamatvágást.

A következő táblázat A VIG Befektetési Alapkezelő Magyarország Zrt. fókuszban lévő befektetési alapjainak kilátásait mutatja be. A pozíciók 2022. december hónapra vonatkoznak, és az aktuális adatok, piaci folyamatok függvényében ezek a befektetések akár jelentősen is változhatnak.

 

Portfólió Kilátásaink teljesülése esetén Kilátásainkkal nem egyező folyamatok esetén
Aegon Moneymaxx Total Return Befektetési Alap Az alap negatív hozamot ért el decemberben. Kötvényoldalon decemberben tovább csökkentettük a hosszú lejáratú, dollár denominált, feltörekvő piaci állampapírok pozícióját. A hónap folyamán sikerült kihasználni kismértékű árfolyam-emelkedést és eladtunk kis mennyiségű euró denominált ukrán papírt. Az egész hónapban az volt a célunk, hogy az alap kockázatát csökkentsük. A lengyel hozamok is sokat estek az elmúlt hónapban, ezért a teljes lengyel állampapír kitettséget eladtuk. Az alap kamatkockázata a hónap végére lecsökkent 3-ra. Részvényoldalon az indonéz kitettséget eladtuk, és ezzel szemben a kínai és a globális feltörekvő piaci kitettséget növeltük. A hónap végén a részvénysúly 23% volt. Devizaoldalon tovább emeltük a forint pozíciót a lengyel zlotyival szemben, így az euróval és a dollárral szemben 14%-os long pozíció van az alapban, a zlotyi és a cseh koronával szemben pedig 16%. Az alapra a legnagyobb kockázatot a részvénypiacok esése, illetve a feltörekvő piaci kötvényfelárak tágulása jelentheti.
Aegon BondMaxx Abszolút Hozamú Kötvény Befektetési Alap Az alap még mindig a tartja az ukrán kitettséget, és továbbra is várjuk a háborús helyzet pozitív irányba történő elmozdulását. Csökkentettük a katari kitettséget valamint amerikai és német állampapírokat vásároltunk, mellyel tovább szeretnénk növelni a fejlett piaci kitettségünket és tovább csökkenteni a magyart.

 

A hitelkockázati felárak (spreadek) emelkedésén kívül az alap számára közepes lejáratokhoz tartozó hozamok magasabb szintje lenne kedvezőtlen.
VIG Alfa Abszolút Hozamú Befektetési Alap Az Alap negatív hozamot ért el decemberben. A hónap folyamán az 5%-os Nasdaq pozíciót lezártuk, mikor az index visszasüllyedt a vételi szintre, és az alap 30%-os EURHUF pozícióját is lezártuk, mikor a forint 400-ra erősödött az euróval szemben. Bár a forintra változatlanul kedvezően tekintünk, de rövidtávon a turbulencia a részvénypiacokon negatív hatással lehet rá. Ha az euróval szemben visszagyengül a 420-as szint köré, akkor újra fogunk forintot vásárolni. A magyar kötvénypozíció változatlan az alapban, a hónap végére a book yield kb. 10% volt. A magyar kis kapitalizációjú részvényeket továbbra is tartjuk, az a véleményünk, hogy a magyar és a régiós papírok rendkívül alulértékeltek a többi piachoz viszonyítva. Negatívan befolyásolná az alap teljesítményét egy olyan hirtelen lezajló részvénypiaci esés, amire nem lenne elég időnk felkészülni.
Aegon Maraton Aktív Vegyes Befektetési Alap Az alap negatív hozamot ért el decemberben. A novemberi kötvényemelkedés decemberben korrigált és ez negatívan hatott az alap teljesítményére. Ezt valamennyire kompenzálta, hogy a devizakitettség nagy részben le volt fedezve. A hónap folyamán a Nasdaq és a feltörekvő piaci határidős kitettséget lezártuk, mikor bizonyos technikai szinteket letört. Ezzel szemben, a rendkívül jó árazottság miatt, a lengyel kitettséget tovább növeltük. Az alapban a deviza kitettség 95% van lefedezve. Stratégiailag az a véleményünk, hogy recessziós fázisba közelítenek a gazdaságok, ezért a kötvénykitettséget továbbra is tartjuk. A forint túlzott erősödése a régiós devizákkal szemben és a régiós részvénypiac hirtelen esése kedvezőtlenül hatna az alapra.
Aegon Panoráma Származtatott Befektetési Alap Az alap pozitív hozamot ért el decemberben. A hónap folyamán csak taktikai vételeket csináltunk az ezüst és arany piacon. Kihasználtuk, hogy az ezüst relatíve olcsó volt az aranyhoz képest. A hónap végén a nyersanyag- és részvénysúly összesen 6% volt. Kötvényoldalon tovább csökkentettük a kamatkockázatot, ami így már csak 0,2 év lett a hónap végére. Devizaoldalon a novemberi 7,50% forint short pozíciót 0%-ra csökkentettük. Egy olyan hirtelen lezajló részvénypiaci esés befolyásolná negatívan az alap teljesítményét, amire nem lenne elég időnk felkészülni.
VIG Közép-Európai Részvény Befektetési Alap Az alap negatív hozamot ért el decemberben, és a referenciaindexet is alulteljesítette. Az alulteljesítés leginkább annak volt köszönhető, hogy az alap felülsúlyban volt a referenciaindexszel szemben. Országszinten Ausztria, Magyarország, Románia és Lengyelország van felülsúlyban, ebből a lengyel felülsúlyt tovább növeltük decemberben. Ezzel szemben a cseh részvények alulsúlyban vannak. Szektorszinten a nyersanyag és a fogyasztási szektorok teljesítettek jól, míg az energia- és közműszektorok alulteljesítők voltak. Az alap összességében a hosszútávú pozíciók miatt felülsúlyon van a referenciaindexszel szemben kb. 107%-on. Az alap teljesítményét negatívan befolyásolná egy nagyobb, hirtelen lezajló közép-európai részvénypiaci áresés, ezen belül is főleg a felülsúlyozott szektorok és a régiós piacok megingása jelentene a referenciaindexhez képest nagyobb esést.
Aegon MegaTrend Részvény Befektetési Alapok Alapja Az alap negatív hozamot ért el decemberben. Az elmúlt hónapban újra csökkentettek a globális részvénypiacok világban. A jegybankok szigorítása és a vállalati profitrecesszió aggasztja most a befektetőket. Ez negatív hatással volt az alap befektetéseire is. A legrosszabbul teljesítők a megújuló energia, és az energia átmenethez kapcsolódó nyersanyag szűkösségi szektorok teljesítettek. Ezzel szemben a feltörekvő piaci internet szektor volt, ami decemberben jelentősen felülteljesítette a fejlett piaci internet szektort. Ebben a szektorban továbbra is látunk potenciált, ezért felülsúlyban tartjuk. A hónap folyamán az elöregedő társadalmi megatrend és a jó árazás miatt az európai biztosító szektornak növeltük a súlyát. Ezenkívül az infrastruktúra és a vízgazdálkodási szektorokban is növeltük a kitettséget. Ezzel szemben a mobil fizetési szektor súlyát csökkentettük. 2023-ban a növekedési részvények EPS növekedési különbözete az érték alapú részvényekhez képest jelentősen kitágul az árazás is normalizálódott a járvány óta, és általában azok az időszakok amikor alacsony a gazdasági növekedés ott a befektetők keresik a strukturálisan jól növekvő tematikákat. Az alap összességében 92%-on van a referenciaindexszel szemben. Egy széleskörű tőzsdei eladási hullám ezt az alapot is negatívan érintené.
Aegon Russia Részvény Befektetési Alap Az Alapkezelő befejezete az Alapban lévő letéti jegyek átkonvertálását helyi piacos részvénnyé, így az alapban lévő GDR-ok aránya jelentősen csökkent. Az Alapkezelő minden lehetséges esetben végrehajtotta a konverziót a letétkezelőn keresztül, az átváltások után 4 részvény maradt, ami nem az orosz helyi piacon van nyilvántartva: a Magnit, a Phosagro, az X5 és a Yandex. Ez utóbbi nem letéti jegy, hanem az Nasdaq tőzsdére bevezetett részvény.  A baráti, nem rezidens befektetők számára a piac az előzetes indikációkkal összhangban szeptember 12-én megnyílt. Mint ahogy arról már korábban tájékoztatást nyújtottunk, az átkonvertált, illetve az orosz helyi piacos részvényekhez elméletileg majd a külföldi befektetők számára létrehozott piac megnyitása után lehet hozzáférni, amelyről a moszkvai tőzsde egy részletes prezentációt tett közzé. Ezen platformon kizárólag külföldi befektetők tudnak majd kereskedni, az eladásból származó pénzösszeg pedig egy úgynevezett „S-számlára” kerül. Az „S” típusú pénzszámlán jóváírt

összegek korlátozott rendeltetésűek, nem használhatók fel szabadon befektetésre, illetve nem repatriálhatók (konvertálhatók más devizára), azok csak az orosz állam által támasztott mindenkori feltételek mellett felhasználható feltételes követelések. Bár az első napok kereskedése pozitív képet mutatott, ez – a hozzáférés korlátozottsága miatt –  semmilyen indikációval nem bír az orosz papírok piaci értékét illetően. A stratégiai vállalatok listáján szereplő vállalatok száma az elmúlt hónapban nem változott. Az elnöki rendelet szerint ezen vállalatokba csak a „baráti” országok befektetői és a többségi tulajdonnal rendelkező külföldi vállalatok kereskedhetnek, a „nem baráti” országok befektetői – köztük a magyarországi befektetők – számára ez előre láthatólag mind idén, mind pedig a jövő évben meg lesz tiltva.

A szankciók továbbra is hatályban vannak, valamint az Alap sorozatainak nettó eszközértéke sem állapítható meg. Az Alapkezelő orosz részvénypiacokhoz történő hozzáférése továbbra sem biztosított, ezáltal befektetési jegyek értékesítése vagy visszaváltása nem végezhető. Tehát továbbra sem állnak fenn a folyamatos forgalmazás újra indításának feltételei.

Az alap teljesítményére negatív hatású lenne az amerikai és európai szankciók további szélesítése, illetve a rubel hirtelen leértékelődése.

 

 

Privátbankár.hu Klasszis díjaink:

 

2021-es év

I. helyezett Év Alapkezelője: VIG Befektetési Alapkezelő Magyarország Zrt.
I. helyezett Év Feltörekvő Portfóliómenedzsere: Szűcs Zoltán
I. helyezett Év Legjobb Szabad Kötvény Alapja: Aegon Feltörekvő Európa Kötvény – Szűcs Zoltán és Vitaliy Poplavets
I. helyezett Év Legjobb Hosszú Kötvény Alapja: Aegon Lengyel Kötvény – Németh Gábor
I. helyezett Év Legjobb Abszolút Hozamú Nem Származtatott Alapja: Aegon MoneyMaxx – Bakos Ádám
II. helyezett Év Legjobb Feltörekvő Piaci Részvény Alapja: Aegon Feltörekvő Piaci ESG Részvény – Pálfi György, Richter Péter

 

2020-as év

I. helyezett Év Alapkezelője: VIG Befektetési Alapkezelő Magyarország Zrt.
I. helyezett Év Portfóliómenedzsere: Loncsák András
I. helyezett Év Legjobb Szabad Kötvény Alapja: Aegon Feltörekvő Európa Kötvény – Szűcs Zoltán és Vitaliy Poplavets
I. helyezett Év Legjobb Hosszú Kötvény Alapja: Aegon Lengyel Kötvény – Németh Gábor
I. helyezett Év Legjobb Abszolút hozamú Nem Származtatott Alapja: Aegon Alfa – Loncsák András
II. helyezett Év Legjobb Feltörekvő Piaci Részvény Alap – Aegon Russia – Pálfi György

 

2019-es év

I. helyezett Év Legjobb Pénzpiaci Alapja: Aegon Pénzpiaci Befektetési Alap
II. helyezett Év Legjobb Szabad Kötvény Alapja: Aegon BondMaxx R sorozat
II. helyezett Év Legjobb Feltörekvő Piaci Részvény Alapja: Aegon Russia
II. helyezett Év Legjobb Globális Részvény Alapja: Aegon Feltörekvő Piaci ESG B sorozat (korábban: Aegon Ázsia)
III. helyezett Év Legjobb Hosszú Kötvény Alapja: Aegon Lengyel Kötvény Alap P sorozat

 

2018-as év

I. helyezett Év Feltörekvő Portfóliómenedzsere: Pálfi György
I. helyezett Év Legjobb Abszolút hozamú Nem Származtatott Alapja: Aegon Alfa – Bakos Ádám, Németh Gábor, Szűcs Zoltán
I. helyezett Elmúlt 10 Év Legjobb Abszolút Hozamú Alapja: Aegon Alfa – Bakos Ádám, Németh Gábor, Szűcs Zoltán
I. helyezett Év Legjobb Hazai Pénzpiaci Alapja: Aegon Pénzpiaci Befektetési Alap
II. helyezett Év Legjobb Szabad Kötvény Alapja: Aegon BondMaxx Abszolút Hozamú Kötvény
III. helyezett Év Legjobb Abszolút hozamú Nem Származtatott Alapja: Aegon Moneymaxx Expressz
III. helyezett Év Legjobb Szabad Kötvény Alapja: Aegon Feltörekvő Európa Kötvény

 

Az alapok befektetési politikájáról, forgalmazási költségeiről és a befektetés lehetséges kockázatairól részletesen tájékozódjon az Alap forgalmazási helyein található hivatalos tájékoztatójából és kezelési szabályzatából. Jelen oldalon megjelenő valamennyi információ kizárólag tájékoztatásul szolgál, ezek semmilyen körülmények között nem tekintendők befektetési tanácsadásnak, befektetési ajánlásnak vagy ajánlattételi felhívásnak. A múltbéli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeni hozamokra nézve. A VIG Befektetési Alapkezelő Magyarország Zrt. nem vállal felelősséget a jelen közlés alapján hozott befektetési döntésért és annak következményeiért.

 

Mindig rendelkezésére állunk.
06-1-477-4814
Munkanapokon: 8-16h
Hosszított panaszbejelentés: hétfő 8-20h
06-1-477-4814
külföldről hívható szám