Havi kitekintés / Mintaportfólió 2013.12.23.

Az aktuális mintaportfolió összeállítása: 2014. január 02.

Kedves Olvasóink!

Engedjék meg, hogy figyelmükbe ajánljuk a legfrissebb mintaportfólió összeállításunkat, melyet vagyonkezelő kollégáink rendszeres piaci elemzései alapján készítettünk el.

Az aktuális mintaportfóliók összeállítása:

Konzervatív mintaportfólió*

 • Értéke 2013.12.19-én 1 245 361,- HUF (Induló érték 2011.10.10-én: 1 000 000,- HUF)

A mintaportfólió értékének meghatározásában az újraallokálás tranzakciós költségeit nem vettük figyelembe!

új súlyozás régi súlyozás
AEGON Belföldi Kötvény Befektetési Alap 0% 10%
AEGON Közép-Európai Vállalati Kötvény Befektetési Alap 20% 20%
AEGON MoneyMaxx Abszolút Hozamú Befektetési Alap 40% 30%
AEGON Pénzpiaci Befektetési Alap 10% 0%
AEGON Alfa Származtatott Befektetési Alap 20% 30%
AEGON Ózon Tőkevédett Származtatott Alap 10% 10%
100%

*Az AEGON Alapok befektetési politikájáról, költségeiről és a befektetés lehetséges kockázatairól részletesen tájékozódhat az Alap forgalmazási helyein található hivatalos tájékoztatójából és kezelési szabályzatából, illetve a weboldalunkon.

Hosszú távú mintaportfólió*

 • Értéke 2013.12.19-én 1 231 217,- HUF (Induló érték 2011.10.10-én: 1 000 000,- HUF)

A mintaportfólió értékének meghatározásában az újraallokálás tranzakciós költségeit nem vettük figyelembe!

 

új súlyozás régi súlyozás
AEGON Közép-Európai Vállalati Kötvény Befektetési Alap 10% 10%
AEGON Belföldi Kötvény Befektetési Alap 0% 10%
AEGON MoneyMaxx Abszolút Hozamú Befektetési Alap 20% 30%
AEGON Nemzetközi Részvény Befektetési Alap 5% 0%
AEGON IstanBull Részvény Befektetési Alap 0% 5%
AEGON Ázsia Részvény Befektetési Alapok Alapja 10% 5%
AEGON Alfa Származtatott Befektetési Alap 40% 30%
AEGON Ózon Tőkevédett Származtatott Alap 10% 0%
AEGON Russia Részvény Befektetési Alap 5% 10%
100%

*Az AEGON Alapok befektetési politikájáról, költségeiről és a befektetés lehetséges kockázatairól részletesen tájékozódhat az Alap forgalmazási helyein található hivatalos tájékoztatójából és kezelési szabályzatából, illetve a weboldalunkon.

Mik voltak az elmúlt időszak legfontosabb piac eseményei?

 • Az amerikai jegybank (FED) az év végére megválaszolta a második félév fő kérdését: mikor kezdi el a mennyiségi lazítás visszafogását? A mintegy fél évig tartó huzavonának meglett az eredménye, a piacok többé-kevésbé beárazták annak negatív hatását. A FED úgy tűnik, fokozatosan megpróbálja átterelni a befektetők figyelmét a kamatpolitikára, valamint a jövőre vonatkozó előrejelzésekre (forward guidance), így az eszközvásárlási program csökkentésének negatív hatását ellensúlyozni tudja a hosszú ideig nulla közeli kamatszint. A piaci szereplők figyelme jövő évben a növekedésre, az inflációra valamint a kamatpálya változására terelődik.
 • Az előző hónapokban portfólió menedzsereink rövid távon korrekcióra számítva visszavágták a részvények súlyát. Most az év vége előtt azonban ismét megnövelték, főként a fejlődő piacok súlyát. A fejlett piacokon belül leginkább a tengerentúli részvényekben látnak fantáziát. Európában a részvénypiaci árazás alapján a válságtól való félelem teljes mértékben kiárazódott (P/E ráta visszatért a válság előtti átlagos szintre), így a jövő évben inkább az eredményvárakozások kerülhetnek a középpontba.
 • Bár az idei évnél jóval nagyobb növekedés várható a következő években, ez már megjelent a mostani árazásokban, így a lefelé mutató kockázatok erősebbek. A pozícionáltság szintén nem kedvez az EU piacoknak, decemberben szinte kizárólag az európai részvényekbe áramlott jelentősebb tőke, ami a gyenge teljesítményt figyelembe véve szintén negatív jel.
 • Az év második felében QE csökkentésével kapcsolatos várakozások hatására a fejlődő piacok jelentős alulteljesítésbe kezdtek a fejlett piacokhoz képest. Véleményünk szerint ez a jövő évben fordulhat, a „tapering” hatására a fejlődő piacokon jelentős alkalmazkodási folyamat zajlott le, míg a gyenge növekedési prémiumot kompenzálhatja az attraktívabb árazási szintek.
 • A várható fejlődő piaci pozitív fordulatból a magyar tőzsde is kiveheti részét, amennyiben nem lesz további elvonás és a befektetői bizalmat romboló kommunikáció. A magyar részvénypiac határozottan olcsó, és a külföldi intézményi befektetők pozícionáltsága is alacsony, emellett az egyedi sztorik is szépen alakulnak. A hazai részvények súlyát jelentősen megnöveltük az abszolút hozamú portfoliókban.

Változások a mintaportfólió összetételében

 • Mindkét portfólióban kisebb változtatásokat hajtottunk végre, a hozamcsökkenés miatt lecsökkentettük a hazai kötvények súlyát, ezzel egyidejűleg azonban nem változtattunk az Aegon Közép-Európai Vállalati Kötvény Alap súlyozásán egyik portfólióban sem.
 • A hosszú távú portfólióban megnöveltük az Aegon Alfa Származtatott, Ázsia, Nemzetközi részvény, illetve az Ózon Tőkevédett Befektetési Alapok súlyát. Kissé lecsökkentettük az Aegon Belföldi Kötvény, MoneyMaxx, Orosz Részvény, illetve az IstanBull részvény alapok súlyát.
 • A konzervatív mintaportfólióban megemeltük az Aegon MoneyMaxx Abszolút Hozamú Alap, Pénzpiaci Alapsúlyát, míg lecsökkentettük az Alfa Származtatott, illetve Aegon Belföldi Kötvény Alapok súlyát.

   Mindig rendelkezésére állunk.
  06-1-477-4814
  Munkanapokon: 8-16h
  Hosszított panaszbejelentés: hétfő 8-20h
  06-1-477-4814
  külföldről hívható szám