Az Aegon Alapokat nem érintette negatívan a Svájci Jegybank döntése

A svájci jegybank tegnap váratlan, de cseppet sem megmagyarázhatatlan lépése után ismét szabadon lebeg a frank árfolyama. Az ezt követő kétszámjegyű árfolyamváltozás nem érintette A VIG Alapkezelő által kezelt alapokat, mivel a portfoliók pozícióinak megosztásával, valamint a folyamatos kockázatelemzéssel a szélsőséges árfolyammozgások elkerülésére koncentrálunk. Ez nem jelenti azt, hogy az alapok ne futnának valamilyen jellegű és mértékű kockázatot, hiszen ez a hozamtermelés alapja, de figyelünk, hogy amennyiben a piac nem a várakozásaink szerint alakul, akkor legyen lehetőségünk ezeket a pozíciókat úgy zárni, hogy a portfoliókban jelentős veszteség ne keletkezzen.

A VIG Alapkezelő befektetéseinél azt tartja szem előtt, hogy lehetőleg minden kockázatot ismerjen, felismerjen és kezelni tudjon. Figyeljük a portfóliók kockázati jellegét és azt, hogy van-e lehetőségünk reagálni a piac, vagy a politika, gazdaságpolitika változásaira. Kiemelten fontos, hogy igyekezzünk elkerülni azokat a kis kockázatú eseményeket, amelyek hatása a bekövetkezésük esetén drámai lehet a portfólióink szempontjából.

A VIG Alapkezelő befektetési folyamatának középpontjában az Aegon-csoport „kvadrant”-nak nevezett megközelítése áll, amiben szükség szerint, de legalább havi rendszerességgel részletesen értékeljük a makrogazdasági folyamatokat, a piacok árazását, a befektetői hangulatot, valamint a technikai indikátorokat. Ezek után a portfóliókat úgy alakítjuk ki, hogy azok kockázatai a kontrollunk alatt legyenek. A szakembergárda több tagja tapasztalta meg élőben, saját bőrén a távol-keleti, az orosz és a dotcom-válságot, és szinte mindannyian átéltük a Lehman-csődöt követő turbulenciát. Ezek az események rávilágítanak, hogy sokszor olyan események is bekövetkezhetnek, amik addig elképzelhetetlennek tűntek, emiatt Társaságunk számára rendkívüli fontossággal bír a pozíciók kockázatának kezelése és az ehhez szükséges tapasztalat, szabályok, eljárások és infrastruktúra.

A svájci jegybank döntése keltett némi zavart a tőkepiacokon, de portfolióink teljesítményét első sorban nem ez az esemény határozza meg. Továbbra is arra számítunk, hogy az infláció már-már aggasztóan alacsony szintje miatt a világ vezető jegybankjai rendkívül alacsonyan tartják a kamatokat, ami miatt folyamatos lesz az érdeklődés a kockázatos eszközök iránt. Az olajár esésének hatása 2015-ben több részpiacra is átgyűrűzik, a globális gazdasági növekedés pedig nem lesz túl erős, de recessziós veszélyeket sem látunk. A sok éve tartó amerikai részvénypiaci árfolyam-emelkedés hordoz némi kockázatot, de egy alkalmasint nagyobb részvénypiaci korrekciót inkább vételi lehetőségnek gondolunk.

Budapest, 2015. január 16.

VIG Befektetési Alapkezelő Magyarország Zrt.

Mindig rendelkezésére állunk.
06-1-477-4814
Munkanapokon: 8-16h
Hosszított panaszbejelentés: hétfő 8-20h
06-1-477-4814
külföldről hívható szám