Az Aegon alapkezelő az orosz – ukrán geopolitikai helyzettel kapcsolatos tájékoztatója

Tisztelt Ügyfelünk!

 

A kialakult rendkívüli háborús helyzet tőkepiaci hatásaival és az  Aegon Russia Részvény Befektetési Alap forgalmazásának felfüggesztésével kapcsolatosan az alábbiakról tájékoztatjuk Ügyfeleinket.

 

A 2022. február 24-én Ukrajna ellen indított orosz invázió és az annak következtében bejelentett nyugati gazdasági szankciók már rövidtávon is komoly hatással vannak a régiós részvény- és kötvénypiacokra. Az orosz bankok jelentős részének lekapcsolása a nemzetközi SWIFT rendszerről, az orosz repülőgépek kitiltása az Európai Uniós tagállamok és egyéb államok légteréből, valamint egyes orosz állampolgárok vagyonának befagyasztása várhatóan súlyos károkat okoz a helyi gazdaságnak. A helyzet napról napra gyökeresen változhat, mely a megszokottnál lényegesen nagyobb volatilitást okozhat a globális részvény, árupiaci és deviza piacokon.

 

Kötvénypiacok

 

Orosz és Ukrán kötvények:

2022. március 6-án a Moody’s Ca minősítésre csökkentette Oroszország hosszútávú külső adósságát,amely besorolás február 25-én még 9 (!) szinttel magasabb (jobb) volt. A hitelminősítő a tőkekorlátozások bevezetése miatt döntött a radikális leminősítésen, miután valószínűnek látta, hogy Oroszország nem fog eleget tenni a kötelezettségeinek. Az S&P CCC-n tartja Oroszország hosszútávú külső adósságára vonatkozó besorolását, míg a Fitch C-re rontotta. Mind a három érték magas kockázatra és esetleges államcsődre hívja fel a befektetők figyelmét.

Az eddigi várakozásokkal ellentétben pozitív hír érkezett március 7-én az orosz vállalati kötvénybefektetők számára, ugyanis a Gazprom teljesítette kötvényei utáni kuponkifizetését amerikai dollárban. Annak ellenére történt ez, hogy Vlagyimir Putin, orosz elnök a hétvégén központi rendelkezést adott ki, amelyben lefektette, hogy az orosz vállalatok ugyan teljesíteni fogják kötelezettségeiket, de orosz rubelben. Az orosz vállalati kötvénypiacon egyébként a Gazprom teljesítésére vonatkozó hírt megelőzően is aktív kereskedés folyt. Tőkepiaci beszámolók alapján, több hedge fund is vételi érdeklődést mutatott a likvidebb papírok iránt, amelyek az ukrán és orosz állampapírokhoz hasonlóan jelentős esésen vannak túl, február eleje óra mintegy 50-70%-ot vesztettek értékükből.

Közép – Kelet Európai régiós kötvények

A régiós magyar, lengyel, cseh eszközökre, köztük a devizára és az állampapírokra is nagy eladói nyomás helyeződött az elmúlt napokban. A háború közelsége és a gazdasági kilátások jelentős romlása miatt a régió devizái radikális leértékelődésen estek ár. A forint a 400-as szint közelébe esett az euróval szemben, de a lengyel zloty is soha nem látott szintre gyengült. A hét eleji mélypontokhoz képest, azonban az esetleges orosz-ukrán közeledés hírére némileg visszakorrigáltak a régiós devizák árfolyamai. Hogy a forint vissza tud-e térni a korábbi kereskedési sávjába (350-370 az euróval szemben) az nagyban függ a háború tovább alakulásától és a Magyar Nemzeti Bank reakciójától. Egyelőre éles, határozott lépésre még nem szánta el magát a magyar jegybank, de ez nem zárja ki egy jövőbeni határozottabb lépés vagy akár egy elnyújtott kamatemelési ciklust lehetőségét.

A megemelkedő kőolajárak, földgáz és egyéb nyersanyagárak miatt a piaci szereplők folyamatosan emelik inflációs kilátásaikat és ezzel együtt újra árazódnak a kamatemelési várakozások. A magyar piacon jelentős ugrás következett be, amely jelentősen emelte a forintos magyar állampapírok hozamát. A kötvények esetében a hozam és az árfolyam mozgása ellentétes, tehát magasabb hozamok alacsonyabb árfolyamértéket jelentenek a befektetők számára. Jelenleg még nehéz megmondani, hogy mikor lehet vége a kamatemelési ciklusoknak a régióban, de a korábbi évekhez képest már most is jelentősen megemelkedtek a hozamok.

 

Részvény piacok

 

Orosz részvénypiac:

Az oroszok a nyugati szankciókra adott válaszlépéseikben többek között megtiltották a külföldi befektetőknek, hogy vételi vagy eladási megbízásokat indítsanak orosz tőzsdén kereskedett értékpapírokra, mely döntés sajnos a magyar befektetőket is érinti.

A Moszkvai értéktőzsde további értesítésig minden piacán felfüggesztette a kereskedést. Az orosz részvénypiac jelenleg is zárva van, ugyanakkor egy esetleges piacnyitás sem jelentene jelenleg változást, a külföldiekkel szembeni tőkekorlátozások, eladási tilalmak továbbra is fennállnak.

Az Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő Zrt. helyi részvénypiacokhoz történő piaci hozzáférése ellehetetlenült, ezáltal befektetési jegyek értékesítése vagy visszaváltása a befektetési alapkezelő működési körében felmerülő okokból nem végezhető. A folyamatos forgalmazás újraindításának feltételei az Aegon Russia Részvény Befektetési Alap esetén, sajnálatos módon továbbra sem állnak fenn.

 

Globális részvénypiacok:2022. február utolsó napjaiban főként az orosz, valamint az orosz kitettséggel rendelkező eszközök estek, az elmúlt héten azonban az esés széterjedt az összes főbb részvénypiacra.  Az eszkalálódó háború, valamint az Oroszországgal szembeni szankciók hatására a legtöbb nyersanyag ára jelentős emelkedésnek indult, a nyersolaj 30%-al, a búza 50%-al, az európai gázár 80%-al került feljebb alig két hét alatt. Ez tovább erősítette a stagflációs félelmeket, vagyis annak esélyét, hogy a világ tartósan magas inflációval, és ezzel egyidőben lassuló növekedéssel néz szembe. A központi bankok szigorítása, valamint a magas infláció fogyasztásra gyakorolt hatása komoly lassulást eredményezhet a globális növekedésben. Az elmúlt hetekben ezért az idei évre vonatkozó GDP növekedési várakozásokat lefele, még az inflációs várakozásokat jelentősen felfele módosították az elemzők. Bár ez a környezet nem kedvez a részvénypiacoknak, a mostani korrekció során a részvénypiacok a  várakozásoknál sokkal nagyobb mértékben estek, ezért sok piac esetén kifejezetten olcsó árazási szint alakult ki.

 

Régiós részvénypiacok:

Az olcsó árazási szint különösen igaz az európai és közép-európai részvénypiacokba, ahol a romló makrokörnyezet mellett jelentős geopolitikai kockázati prémium is beárazódott. Ennek eredményeként nagyon sok vállalat árazása több éves mélypontra esett, ami azt mutatja, hogy romló kilátásokból eredő negatív hatások egy jó része már beárazódott.

Az ukrajnai háború lassan három hete tart, a tűzszüneti tárgyalások eddig nem sok eredményt hoztak. A héten Törökországban találkozik az ukrán és orosz külügyminiszter, és bár a találkozótól nem remélnek komoly előrelépést, az álláspontok némileg közeledtek egymáshoz. AZ USA, valamint Nagy-Britannia emellett a héten olajembargót vezetett Oroszországgal szemben, ehhez azonban az EU nem csatlakozott (az EU olajimportjának 34%-a, gáziportjának 45%-a Oroszországból jön).

 

Az Aegon Russia Részvény Alappal kapcsolatos közleményeinket az alábbi linken érhetik el Ügyfeleink honlapunkon:

https://www.vigam.hu/jelentesek-kozlemenyek/kozlemenyek/

Tájékoztatjuk továbbá Ügyfeleinket, hogy az Aegon Russia Részvény Befektetési Alap felfüggesztése nem eredményez semmilyen változást az Alapkezelő működésében és fizetőképességében.

2022.03.09.

Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő Zrt.

 

disclaimer:

A kommunikációban szereplő adatok kizárólag információs célokat szolgálnak és nem minősülnek befektetési ajánlásnak, ajánlattételnek, befektetési tanácsadásnak vagy ajánlattételi felhívásnak és elképzelhető, hogy a fentiekkel kapcsolatos körülmények változhatnak. A múltbéli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeni hozamokra nézve. Az Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő Zrt. nem vállal felelősséget a jelen tájékoztatás alapján hozott befektetési döntésért és annak következményeiért.

 

Mindig rendelkezésére állunk.
06-1-477-4814
Munkanapokon: 8-16h
Hosszított panaszbejelentés: hétfő 8-20h
06-1-477-4814
külföldről hívható szám