Havi kitekintés / Mintaportfólió 2012.12.28.

Kedves Olvasóink!

Lezárult ismét egy év, mely igen sok izgalmat tartogatott a befektetők számára mind Magyarországon, mind nemzetközi szinten. Ezúton szeretnénk mi is megragadni az alkalmat, hogy publikáljuk az Aegon Befektetési Alapokból összeállított két mintaportfóliónk elmúlt időszakbeli kiemelkedő teljesítményét, mely elsősorban a kötvényalapjainknak, illetve az abszolút hozamú stratégiát követő alapjainknak volt köszönhető.

Természetesen a befektetőket általában és most is sokkal inkább a jövőre adott előrejelzések, prognózisok, illetve „a mibe fektessem a pénzem?” jellegű kérdésekre adott egzakt válaszok érdeklik, semmint az elmúlt időszak eseményei, illetve teljesítménye. Befektetési szempontból igen nehéz év áll előttünk, egy csökkenő magyarországi és hosszú távon nulla közeli nemzetközi kamatkörnyezetben. Mindenképpen megpróbálunk hozzáadott értéket teremteni, így adott esetben elfogadható kockázat vállalásával a banki lekötött betéteknek versenytársai maradni, azoknál jobb teljesítményt elérni a jövőben is! 2013-ban is arra helyezzük a hangsúlyt, hogy felelősségteljesen állítsuk össze a mintaportfóliókat!

A továbbiakban lássuk, milyen évet is zártak a mintaportfólióink, milyen főbb események zajlottak az elmúlt hónapban a világban, végül, de nem utolsó sorban a mintaportfóliók új összetételét szeretnénk megismertetni Önökkel.

Az aktuális mintaportfóliók összeállítása:

Konzervatív mintaportfólió*

  • Értéke 2012.12.28-án 1 156 187,- HUF (Induló érték 2011.10.10-én: 1 000 000,- HUF)
  • Konzervatív mintaportfólió 2012-es teljesítménye: 17,07% p.a. (2011.11.10-i indulás óta: 15,62% p.a.)

A mintaportfólió értékének meghatározásában az újraallokálás tranzakciós költségeit nem vettük figyelembe!

új súlyozás régi súlyozás
AEGON Közép-Európai Vállalati Kötvény Befektetési Alap 25% 25%
AEGON MoneyMaxx Expressz Vegyes Befektetési Alap 30% 30%
AEGON Pénzpiaci Befektetési Alap 10% 15%
AEGON Alfa Származtatott Befektetési Alap 25% 15%
AEGON Ózon Tőkevédett Származtatott Alap 10% 15%
100%

*Az AEGON Alapok befektetési politikájáról, költségeiről és a befektetés lehetséges kockázatairól részletesen tájékozódhat az Alap forgalmazási helyein található hivatalos tájékoztatójából és kezelési szabályzatából, illetve a weboldalunkon.

Hosszú távú mintaportfólió*

  • Értéke 2012.12.28-án 1 172 070,- HUF (Induló érték 2011.10.10-én: 1 000 000,- HUF)
  • Hosszú távú mintaportfólió 2012-es teljesítménye: 18,04% p.a. (2011.11.10-i indulás óta: 17,21% p.a.)

A mintaportfólió értékének meghatározásában az újraallokálás tranzakciós költségeit nem vettük figyelembe!

 

új súlyozás régi súlyozás
AEGON Közép-Európai Vállalati Kötvény Befektetési Alap 20% 20%
AEGON Belföldi Kötvény Befektetési Alap 5% 10%
AEGON MoneyMaxx Expressz Vegyes Befektetési Alap 30% 30%
AEGON Ázsia Részvény Befektetési Alapok Alapja 5% 5%
AEGON Alfa Származtatott Befektetési Alap 30% 25%
AEGON Russia Részvény Befektetési Alap 10% 5%
100%

*Az AEGON Alapok befektetési politikájáról, költségeiről és a befektetés lehetséges kockázatairól részletesen tájékozódhat az Alap forgalmazási helyein található hivatalos tájékoztatójából és kezelési szabályzatából, illetve a weboldalunkon.

Mik voltak a közelmúltban a nemzetközi és hazai piac legfontosabb eseményei?

  • Az elmúlt időszakban a globális hangulat alakulását elsősorban a közelgő amerikai költségvetési szakadék körüli bizonytalanság határozta meg. A hónap első felét bizakodás jellemezte, az év utolsó két hetében romlottak a tőzsdeindexek, bár a kockázatos kötvények felárai stabilan alakultak.
  • A globális konjunktúra szemmel láthatóan javult, a napvilágra kerülő kínai makroadatok jellemzően jobbak lettek, amelynek köszönhetően a „hard landing” szcenárió valószínűsége tovább csökkent az elmúlt hónapokban. Az új kínai vezetés hangsúlyozta, hogy az urbanizáció a fő irányvonal, mely a gazdasági növekedésnek új lendületet adhat. A reformok várhatóan pozitív hatással lesznek a részvénypiacra, azonban ezek bejelentése csak a második félévre várható. Japánban december közepén kormányváltás történt, az új kormányfőtől a jen gyengítését várják. A hírre a befektetők pozitívan reagáltak, a japán piac decemberben 10%-ot emelkedett. Az eurózóna ugyanakkor sajnos továbbra is gyengélkedik, a közelmúltban publikált beszerzési menedzser indexek a várakozásokat alulmúlta.
  • A magyar piac – némileg leválva a nemzetközi folyamatoktól – kettős képet mutatott: a forint árfolyama gyengült a főbb és a feltörekvő devizákkal szemben egyaránt, miközben folytatódott a kötvényhozamok szabadesése, így azok árfolyamának emelkedése. A várt jegybanki alapkamat csökkentéseket a monetáris tanács megszavazta, de a piaci körülmények sokat változtak. Az elmúlt hónap fő meglepetése talán, a jegybank jövő évi inflációs előrejelzésének frissítése volt; a szeptemberi 5 százalékról 3,5 százalékra (!) csökkentette becslését az MNB stábja, aminek fő oka a bejelentett rezsicsökkentés. Az MNB-ben várható változások fényében arra következtetünk, hogy a piac megkezdte a jövőbeli unortodox (ún. nem konvencionális) monetáris politika beárazását.

Gondolatok a mintaportfólió összetételéről

  • A konzervatív portfólióban 10%-kal megemeltük az Aegon Alfa Származtatott Befektetési Alap súlyát, és ezzel egyidejűleg 5-5 százalékponttal csökkentettük az Ózon, illetve a Pénzpiaci Befektetési Alap arányát. Nem szerettünk volna részvényalapot tenni a konzervatív portfólióba, ezért a jelen pillanatban jobban teljesítő részvény típusú befektetéseket a származtatott, abszolút hozamú befektetési politikát folytató Alfa alapunkon keresztül kívánjuk elérni.
  • A hosszú távú mintaportfólióban megemeltük az orosz részvény alapunk súlyát 5%-ról 10%-ra, lecsökkentve a Belföldi Kötvény Alapunk súlyát 5%-ra. Lépésünket azzal indokoljuk, hogy a többi fejlődő piachoz képest az orosz piac lemaradó volt az elmúlt hónapokban, ezért a közeljövőben egy kedvező hangulatban jobban teljesíthet a többi feltörekvő piachoz képest.
  • Várakozásaink szerint a 2012-es évet is jellemző „risk-on” és „risk-off” üzemmódok, azaz a kockázatvállalás és kockázatkerülés váltakozása továbbra is fennmaradhat, de az egyedi gazdaságpolitikai kockázatok („tail risk”-ek) tovább csökkenhetnek a likviditás bőségnek, illetve az alacsony kamatkörnyezetnek köszönhetően. Ezek a tényezők, egy nyugodtabb környezetben segíthetik a részvény eszközosztály jó teljesítményét, azon belül is az osztalékrészvények kedvező árfolyam-alakulását. Kockázatot jelent persze az, hogy mostanra minden piaci elemzésben megjelenik a részvények vételre ajánlása, mely igen sok piaci szereplő pozícionáltságát meghatározza.
Mindig rendelkezésére állunk.
06-1-477-4814
Munkanapokon: 8-16h
Hosszított panaszbejelentés: hétfő 8-20h
06-1-477-4814
külföldről hívható szám