Magyar állampapírpiac: új szelek fújnak!

Orbán Gábor
makroelemző és kötvényportfolió-manager

Új szelek fújnak!

Decemberi elemzésünkben azt írtuk, hogy a magasabb részvénysúly felépítése a törvény által előírt magasabb szintekre a nyugdíjpénztári szektorban jelentős állampapír-eladásokat von maga után 2008-ban, azonban a fiskális konszolidációból fakadó aukciós kötvénykínálat-csökkenés ellensúlyozza majd az így kieső keresletet. Mivel azonban a két folyamat eltérő ütemezésben ment végbe, az év elején mégiscsak komoly kínálati nyomással szembesült a kötvénypiac.

Ahogy a korábbi években is, a költségvetés finanszírozása az idén is „orrnehéz” volt, így az év első felében 350 milliárdnyi nettó forint állampapír (ebből több mint 200 milliárd kötvény) kibocsátására került sor a kedvezőbb költségvetési folyamatok, illetve az EU-források gyorsított ütemű lehívása ellenére is. A 2007-ben megkezdődött nyugdíjpénztári átállás miatt – ez 2007 végéig összességében mintegy 130 milliárd forintnyi kieső keresletet jelentett a kötvénypiacon – 2008 elejére eleve kifeszítetté vált a kötvények szokásos vásárlóinak pozícionáltsága. (Más szavakkal, már amúgy is több állampapírjuk volt, mint amennyit egyébként tartani szoktak, ezért csak magasabb hozamon voltak hajlandók még többet tartani.) A pénztári szektor átállásának folytatódásából következő további eladások fokozták a helyzetet, sőt a külföldi szereplők, látva a belföldiek kitartó eladási szándékát, illetve a növekvő eladási nehézségeket, maguk is igyekeztek szabadulni a papíroktól, februártól júliusig több mint 400 milliárd forintnyi kötvénytől váltak meg.

A globális tőkepiaci folyamatok különösen kedvezőtlen hátteret adtak a hazai kereslet-kínálati problémákhoz. A hitelválság egyik a vetületeként megemelkedtek a lejárati prémiumok (az egyre hosszabb lejáratú adósságpapírok tartásáért cserébe elvárt felár). Emellett a tőkeveszteségek és a globális finanszírozási nehézségek megnehezítették a hazai félreárazások, például az óriásira tágult kötvény-swap különbözetek kihasználását a befektetési bankok, alapok számára. Ehhez járult még hozzá, hogy a világszerte kialakult inflációs félelmek miatt általában a kötvénypiacokat, különösen a kockázatosabb feltörekvő piacokat óvatosabban kezelték a befektetők.

A feszültségekkel teli hazai piacon több eladási hullám söpört végig, és bár kedvező értékelési szintek alakultak ki, a felerősödő volatilitás és az időnként megszűnő likviditás távol tartotta a vevőket a piactól. A hozamok felrobbanására, illetve a hazai kötvénypiac kiszáradására válaszként az ÁKK lefelé módosította kibocsátási tervét kétszer is.

A kereslet-kínálati viszonyok jelentősen megváltoztak a második félévre. A nettó kötvénykibocsátás a harmadik negyedévben nagyon alacsony (36 milliárd Ft), de azon belül augusztus-szeptemberben a 2008/E sorozat lejáratának, illetve az első félévben visszavágott kibocsátásnak köszönhetően már közel 90 milliárdos mínuszt mutat. A nyugdíjpénztári szektor átállása – ami felelős a múltban kialakult kötvénypiaci feszültségek jelentős részéért – mára nagyrészt lezajlott. A pénztári szektor fele ténylegesen is átállt a jövő év januárjától a törvény által előírt magasabb részvénysúlyra, a másik fele pedig nagyon közel került az átálláshoz, így becsléseink szerint mindössze 80 milliárd forintnyi részvényvásárlást kell végrehajtania az év végéig. Ebből ráadásul is nem következik ugyanennyi nettó kötvényeladás, hiszen a tagoktól, illetve a kuponfizetésekkor beáramló pénzekből a szektor egésze körülbelül 60-80 milliárdnyi nagyságrendben vásárolni tud az év hátralévő részében, így várhatóan csak minimális mértékben lesz nettó eladó a kötvénypiacon. Augusztus-szeptember folyamán így fellélegzés és a júliusi erősödés után további hozamesés várható a hazai kötvénypiacon.

A kedvező mennyiségi folyamatok mellett az inflációs kilátások javulása is erősíti a hazai állampapír-piacot. Az olaj árának jelentős esése és az euró-forint árfolyam erős szintje nagyban növeli annak valószínűségét, hogy az MNB augusztusi jelentésében már kedvezőbb kilátásokról számolhat be, és így az irányadó kamat csökkentésére belátható időn belül sor kerülhet.
Mindig rendelkezésére állunk.
06-1-477-4814
Munkanapokon: 8-16h
Hosszított panaszbejelentés: hétfő 8-20h
06-1-477-4814
külföldről hívható szám