Az Aegon alapkezelő az orosz – ukrán geopolitikai helyzettel kapcsolatos tájékoztatója

Tisztelt Ügyfelünk!

 

A kialakult rendkívüli háborús helyzet tőkepiaci hatásaival és az  Aegon Russia Részvény Befektetési Alap forgalmazásának felfüggesztésével kapcsolatosan az alábbiakról tájékoztatjuk Ügyfeleinket.

 

A 2022. február 24-én Ukrajna ellen indított orosz invázió és az annak következtében bejelentett nyugati gazdasági szankciók már rövidtávon is komoly hatással vannak a régiós részvény- és kötvénypiacokra. Az orosz bankok jelentős részének lekapcsolása a nemzetközi SWIFT rendszerről, az orosz repülőgépek kitiltása az Európai Uniós tagállamok és egyéb államok légteréből, valamint egyes orosz állampolgárok vagyonának befagyasztása várhatóan súlyos károkat okoz a helyi gazdaságnak. A helyzet napról napra gyökeresen változhat, mely a megszokottnál lényegesen nagyobb volatilitást okozhat a globális részvény, árupiaci és deviza piacokon.

 

Kötvénypiacok

 

Orosz és Ukrán kötvények:

 

Az ukrán-orosz konfliktus kapcsán valamifajta közeledés kezdődött a felek között a retorika szintjén, amelyre a piacok egyértelműen pozitívan reagáltak. Ugyan egy, a háborút lezáró megállapodás továbbra is távolinak látszik, de van rá esély. Ez az esély emelni tudta az orosz és az ukrán eszközök árfolyamát. Az ukrán kötvények a szerdai kereskedési napon megközelítették az úgynevezett „recovery” értéküket (az az árfolyamszint, ahol jellemzően egy becsődölt eszköz elkezd kereskedni a restruktúrálás után), amely 40%-50%-os áremelkedést jelent a múlt hét eleji árszintekhez képest.

Az áremelkedésben annak is nagy szerepe van, hogy az orosz állam- és vállalati kötvények eddig teljesítették a háború kirobbanása óta esedékes kupon- és tőketörlesztéseiket.

Közép – Kelet Európai régiós kötvények

 

A régiós állampapírhozamok is némileg korrigáltak a héten, de továbbra is inkább a felfele mutató kockázatok látszanak a három ország (cseh, lengyel és magyar) állampapírpiacán. A kötvények esetén az árfolyam és a hozam mozgása ellentétes, tehát a magasabb hozamok alacsonyabb árfolyamot jelentenek és fordítva. A régiós devizák, köztük a forint is érdemben tudott erősödni a héten. A kedvező folyamat mögött az orosz-ukrán konfliktus körüli bíztató jelek, ezzel pedig a némileg korrigálódó energiaárak segítettek. További pozitívum volt, hogy az EU a háborúra hivatkozva felfüggeszti a jogállami mechanizmus alkalmazását Magyarországgal és Lengyelországgal szemben, amellyel megnőtt annak az esélye, hogy a két ország mégiscsak hozzájut az EU-s kifizetésekhez.

 

Részvény piacok

 

Orosz részvénypiac:

 

A moszkvai értéktőzsde március 12-ei bejelentése alapján a helyi részvénypiac március 14. és március 18. között továbbra is zárva tart. Emellett továbbra is érvényben maradt a nem rezidens szereplők értékpapír eladásra vonatkozó tilalma.

A héten az EU újabb szankciókat jelentett be Oroszországgal szemben, amely többek között állami vállalatokkal szembeni korlátozásokat, valamint import és export korlátozásokat tartalmazott. Ugyanakkor némi előrelépés tapasztalható az ukrán és orosz fél közötti tárgyalásokat illetően, ám komoly áttörésről még korai beszélni.

 

Globális részvénypiacok:

 

Az elmúlt héten szinte csak az orosz-ukrán konfliktus hírei dominálták a globális befektetési piacokat. Amikor úgy tűnt, hogy a felek talán megegyezhetnek, akkor a piacok emelkedtek, viszont mikor kiderült, hogy még távol a megállapodás, akkor a piacok korrigáltak. A háború hatása továbbra is jelen van az árutőzsdéken. Bár a kőolaj visszaesett a 100 dolláros szintre, még most is jelentősen magasabban van az év elejéhez képest, egyúttal a búza árát 25%-kal feljebb jegyzik, mint amikor kitört a fegyveres konfliktus. Egy elhúzódó háború megnöveli egy tartós infláció esélyét, ami negatívan hathat a részvény piacokra. Az amerikai jegybank a márciusi ülésén 25 bázis ponttal emelte az irányadó kamatot, és a jegybank elnök a sajtó tájékoztatón azt mondta, hogy jelenleg a legfontosabb feladatuknak tartják, hogy visszaszorítsák az inflációt. Ennek hatására a kötvény piacok még további 5 kamatemelést áraztak be 2022-re.

 

Régiós részvénypiacok:

 

A háború miatt eluralkodó rossz részvénypiaci hangulat után az elmúlt kereskedési napokban pozitív irányt vettek a régiós részvényindexek, így a közép-kelet-európai részvénypiacok mindegyike 5-6% körüli mértékben emelkedett az elmúlt héten. Ennek megfelelően az értékeltség a korábbi extrém depresszív szintekről javult, azonban még mindig jelentős diszkont van beárazva. Kiemelt, 10% feletti emelkedést tudnak maguk mögött a régiós bankok, függetlenül attól, hogy volt-e orosz-ukrán indirekt kitettségük. A korábban pánikszerűen eladási hullámot megélt Erste Bank és OTP Bank részvényei 12-15 %-os saját devizában számolt hozamot értek el, de a lengyel bankok is hasonló mértékben emelkedtek. A legnagyobb közvetlen kitettséggel rendelkező divatlánc, az LPP részvényárfolyama is több, mint 7%-ot tudott emelkedni.

 

Az Aegon Russia Részvény Alappal kapcsolatos közleményeinket az alábbi linken érhetik el Ügyfeleink honlapunkon:

https://www.vigam.hu/jelentesek-kozlemenyek/kozlemenyek/

Tájékoztatjuk továbbá Ügyfeleinket, hogy az Aegon Russia Részvény Befektetési Alap felfüggesztése nem eredményez semmilyen változást az Alapkezelő működésében és fizetőképességében.

2022.03.17.

Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő Zrt.

 

Disclaimer:

A kommunikációban szereplő adatok kizárólag információs célokat szolgálnak és nem minősülnek befektetési ajánlásnak, ajánlattételnek, befektetési tanácsadásnak vagy ajánlattételi felhívásnak és elképzelhető, hogy a fentiekkel kapcsolatos körülmények változhatnak. A múltbéli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeni hozamokra nézve. Az Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő Zrt. nem vállal felelősséget a jelen tájékoztatás alapján hozott befektetési döntésért és annak következményeiért.

 

Mindig rendelkezésére állunk.
06-1-477-4814
Munkanapokon: 8-16h
Hosszított panaszbejelentés: hétfő 8-20h
06-1-477-4814
külföldről hívható szám