Az Aegon alapkezelő az orosz – ukrán geopolitikai helyzettel kapcsolatos tájékoztatója

Tisztelt Ügyfelünk!

A kialakult rendkívüli háborús helyzet tőkepiaci hatásaival és az  Aegon Russia Részvény Befektetési Alap forgalmazásának felfüggesztésével kapcsolatosan az alábbiakról tájékoztatjuk Ügyfeleinket.

A 2022. február 24-én Ukrajna ellen indított orosz invázió és az annak következtében bejelentett nyugati gazdasági szankciók már rövidtávon is komoly hatással vannak a régiós részvény- és kötvénypiacokra. Az orosz bankok jelentős részének lekapcsolása a nemzetközi SWIFT rendszerről, az orosz repülőgépek kitiltása Uniós és egyéb államok légteréből, valamint egyes orosz állampolgárok vagyonának befagyasztása várhatóan súlyos károkat okoz a helyi gazdaságnak.

Az oroszok válaszlépéseikben többek között megtiltották a külföldi befektetőknek, hogy vételi vagy eladási megbízásokat indítsanak orosz tőzsdén kereskedett értékpapírokra, mely döntés sajnos a magyar befektetőket is érinti.

A Moszkvai értéktőzsde további értesítésig minden piacán felfüggesztette a kereskedést. Az Aegon alapkezelő helyi részvénypiacokhoz történő piaci hozzáférése ellehetetlenült, ezáltal befektetési jegyek értékesítése vagy visszaváltása a befektetési alapkezelő működési körében felmerülő okokból nem végezhető. A folyamatos forgalmazás újra indításának feltételei az Aegon Russia Részvény Alap esetén, sajnálatos módon továbbra sem állnak fenn.

Ezzel a vészforgatókönyvvel a legtöbb piaci elemző és Az Aegon alapkezelő munkatársai is csupán alacsony valószínűségű eseményként számoltak korábban.

A felfüggesztés és a kialakult tőkepiaci helyzettel kapcsolatos döntések vonatkozásában minden nap több alkalommal egyeztettünk felügyeleti szervünkkel a Magyar Nemzeti Bankkal és elvárásuknak megfelelőn hivatalosan írásban is tájékoztatjuk őket.

Az Aegon Russia Részvény Befektetési Alap felfüggesztése nem eredményez semmilyen változást az Alapkezelő működésében.

Ezúton szeretnénk felhívni Ügyfeleink figyelmét arra, hogy az Alapkezelő döntése nem egyedülálló a piacon, sajnos számos más alapkezelőnek is befektetési alapok felfüggesztésről kellett döntenie ebben a rendkívüli helyzetben:

https://www.portfolio.hu/befektetes/20220302/sorra-fagyasztjak-be-az-orosz-kitettsegu-befektetesi-alapokat-europaban-530309

Az Aegon Russia Részvény Alappal kapcsolatos közleményeinket az alábbi linken érhetik el Ügyfeleink honlapunkon:

https://www.vigam.hu/jelentesek-kozlemenyek/kozlemenyek/

disclaimer:

A kommunikációban szereplő adatok kizárólag információs célokat szolgálnak és nem minősülnek befektetési ajánlásnak, ajánlattételnek, befektetési tanácsadásnak vagy ajánlattételi felhívásnak és elképzelhető, hogy a fentiekkel kapcsolatos körülmények változhatnak. A múltbéli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeni hozamokra nézve. Az Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő Zrt. nem vállal felelősséget a jelen tájékoztatás alapján hozott befektetési döntésért és annak következményeiért.

 

2022.03.03.

Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő Zrt.

Mindig rendelkezésére állunk.
06-1-477-4814
Munkanapokon: 8-16h
Hosszított panaszbejelentés: hétfő 8-20h
06-1-477-4814
külföldről hívható szám