Aegon alapkezelő Ügyféltájékoztatója az orosz-ukrán geopolitikai helyzettel kapcsolatban

 

Tisztelt Ügyfelünk!

 

A kialakult rendkívüli háborús helyzet tőkepiaci hatásaival és az  Aegon Russia Részvény Befektetési Alap forgalmazásának felfüggesztésével kapcsolatosan az alábbiakról tájékoztatjuk Ügyfeleinket.

A 2022. február 24-én Ukrajna ellen indított orosz invázió és az annak következtében bejelentett nyugati gazdasági szankciók már rövidtávon is komoly hatással vannak a régiós részvény- és kötvénypiacokra. Az orosz bankok jelentős részének lekapcsolása a nemzetközi SWIFT rendszerről, az orosz repülőgépek kitiltása az Európai Uniós tagállamok és egyéb államok légteréből, valamint egyes orosz állampolgárok vagyonának befagyasztása várhatóan súlyos károkat okoz a helyi gazdaságnak. A helyzet napról napra gyökeresen változhat, mely a megszokottnál lényegesen nagyobb volatilitást okozhat a globális részvény, árupiaci és deviza piacokon.

Az Európai Uniós szankciók sok orosz értékpapír kereskedelmét teljes mértékben megtiltották, egyúttal Oroszország az orosz értékpapírok vonatkozásában a külföldiek számára elidegenítési tilalmat vezetett be. Előbbiek mellett az Európai Unió több más gazdasági jellegű szankciót is hozott például a kőolajfinomítással, légiközlekedéssel, űriparral, tengerhajózással kapcsolatban is. Ezen szankciók jelenleg teljesen ellehetetlenítik az orosz piacra történő belépést és az ottani kereskedelmet.

 

Kötvénypiacok

A kötvénypiacokon az elmúlt héten nyújtott tájékoztatáshoz képest érdemi változás nem történt. Oroszország továbbra is fizeti dollárban az eurodollár kötvényei után fennálló kupon-kötelezettségét, illetve 2022. március 23-ig minden vállalati kötvény után is megkapták a befektetők a nekik járó összegeket. 2022. március 23-án egyedül a Severstal acél- és bányaipari vállalat kötvényei után nem érkeztek meg a kupon-kifizetések. Ennek oka technikai, mivel a megfelelő összegeket elindította a cég, de a bank egyelőre nem továbbította az összegeket.

A helyi devizás állampapírok a régióban továbbra is eladói nyomás alatt állnak. A fegyveres konfliktus okozta inflációs sokk jelentős módosítást jelent az eddigi a jegybankok által előrejelzett inflációs pályákban és ez jelentősen növeli a kamatemelési várakozásokat. A régiós devizák tartják a nagyon gyors leértékelődés utáni korrekciós szintjüket. A forint 370-es szint környékén kereskedik az euróval szemben. Az euró/lengyel zlotyi kereszt pedig 4,7-es szint környékén forog.

A magyar jegybank 2022. március 24-én további 30 bázisponttal 6,15%-ra emelte az irányadó egy hetes betéti kamatát.

 

 

Részvény piacok

 A rekord hosszúságú, közel 1 hónapos szünet után a 2022. március 24-én részlegesen újranyitott az orosz tőzsde. A helyi piacot reprezentáló MOEX index 50 komponense közül 33-ban indult újra a kereskedés, köztük a legnagyobb orosz vállalatok, a Gazprom, Sberbank, Novatek és Rosneft papírjaiban. Az index annak ellenére emelkedéssel zárta a mai napot, hogy az Oroszországot érintő komolyabb szankciók bevezetése csak 2022. február 25. napja után, a piac felfüggesztését követően kerültek bejelentésre. Az emelkedés fő oka, hogy az újranyitás ellenére továbbra is jelentős korlátozások vannak érvényben. Ezek közül a legfontosabb, hogy az orosz részvényekre vonatkozó elidegenítési tilalom továbbra is fennáll, vagyis a külföldi befektetők továbbra sem adhatnak el részvényt az orosz piacon. Ezen kívül az orosz jegybank megtiltotta a short (eladási) pozíciók nyitását. Keresleti oldalon emellett komoly támaszt jelenthet az orosz állami tőkealap megjelenése, amely összesen 1000 milliárd rubelt kíván helyi részvények vásárlására fordítani; több vállalat részvény visszavásárlásba kezdhet; valamint az elszabaduló infláció miatt helyi befektetők is lehetnek a vételi oldalon. Ugyanakkor az orosz piaci közkézhányad több mint háromnegyede külföldi tulajdonban van, így a külföldi szereplők kizárása – akik feltehetőleg erős eladási nyomást helyeznének a piacra – jelentős torzulást okoz a piaci árakban, így a jelenleg kialakult részvényárak nem tükrözik sem a részvények reális árát, sem pedig a vállalatok valós értékét.

Egyes piaci várakozások szerint Oroszország a moszkvai tőzsde szétválasztását tervezi – a kínai A és H részvényekhez hasonlóan -, melynek során külön piacot hoznának létre a helyi és a külföldi befektetők számára. Ebben az esetben előfordulhat, hogy ugyanarra a részvényre két különböző ár alakulna ki, jelentős diszkontot eredményezve a külföldiek számára is elérhető piacon.

 

Előbbiek nyomán az orosz piac újranyitása ellenére Az Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő Zrt. (Alapkezelő) orosz részvénypiacokhoz történő piaci hozzáférése továbbra sem biztosított, ezáltal befektetési jegyek értékesítése vagy visszaváltása az Alapkezelő működési körében felmerülő okokból nem végezhető. Sajnálatos módon továbbra sem állnak fenn az Aegon Russia Részvény Befektetési Alap esetén a folyamatos forgalmazás újra indításának feltételei.

Az Aegon Russia Részvény Befektetési Alappal kapcsolatos közleményeinket az alábbi linken érhetik el Ügyfeleink honlapunkon:

https://www.vigam.hu/jelentesek-kozlemenyek/kozlemenyek/

 

Tájékoztatjuk továbbá Ügyfeleinket, hogy az Aegon Russia Részvény Befektetési Alap felfüggesztése nem eredményez semmilyen változást az Alapkezelő működésében és fizetőképességében.

2022.03.24.

Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő Zrt.

 

Disclaimer:

A kommunikációban szereplő adatok kizárólag információs célokat szolgálnak és nem minősülnek befektetési ajánlásnak, ajánlattételnek, befektetési tanácsadásnak vagy ajánlattételi felhívásnak. Elképzelhető, hogy a fentiekkel kapcsolatos körülmények változhatnak. A múltbéli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeni hozamokra nézve. Az Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő Zrt. nem vállal felelősséget a jelen tájékoztatás alapján hozott befektetési döntésért és annak következményeiért.

Mindig rendelkezésére állunk.
06-1-477-4814
Munkanapokon: 8-16h
Hosszított panaszbejelentés: hétfő 8-20h
06-1-477-4814
külföldről hívható szám