Orvosi marihuána
mint befektetési
lehetőség!

39
különböző betegségkezelésére használható
100 Mrd
dolláros iparággáis fejlődhet
Kannabisz

Ez legálisnak számít?

A marihuánaszármazékok kapcsán világszerte eltérő szabályozással találkozhatunk. Magyarországon egy konzervatívabb törvényi szabályozás van érvényben, ami kizárólag a 0,2% alatti hatóanyagtartalommal rendelkező készítmények forgalmazását és kereskedelmét engedélyezi rekreációs vagy étrendkiegészítő célokra. Orvosi célra azonban a legtöbb pszichoaktív szer használható legálisan is hazánkban.

A marihuána felhasználása

A hazánkban büntetőjogi kategóriának számító marihuánabirtoklás és -kereskedelem miatt a magyar befektetők számára elsőre talán meglepőnek tűnhet, hányféle legális felhasználási formája van a kannabisznak.

Kannabisz

Rekreációs fogyasztás

Európaszerte egyre több országban legalizálják a rekreációs fogyasztást (cigaretta, tea vagy sütemény formájában) Ennek egyik klasszikus példája Hollandia, ahol komoly hagyománya van a marihuána felhasználásnak.

Kannabisz

Étrendkiegészítők

A pozitív élettani hatások miatt egyre nagyobb kereslet van az alacsony tetrahidrokannabinol (THC) tartalmú étrendkiegészítőkre, melyek legálisan, engedély- és vény nélkül megvásárolhatók a magyar piacon is. (kenderolaj, kendertea vagy kenderjuice)

Kannabisz

Orvosi célra

Rohamosan nő világszerte az orvosi célra felhasznált marihuána iránti igény, ami olyan hírhedt betegségek elleni harcban jelenthet segítséget a pácienseknek, mint a szklerózis multiplex, a daganatos megbetegedések, az epilepszia vagy kóros, súlyos alvászavar.

Befektetési potenciál

Az elmúlt pár évben a cannabis (orvosi marihuána) rendkívül előre tört a gyógyászatban. Az Egyesült Államokban az FDA (Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerészeti Hivatal) 2018-ban már jóváhagyott egy angol cég által kifejlesztett gyerek epilepszia gyógyszert, és több cég is a kutatások 2. illetve 3. fázisában van. Erre természetesen felfigyeltek már a befektetők, és válogatás nélkül elkezdték vásárolni a tőzsdén forgó cannabis részvényeket.

Ha megnézzük a 1997-2000-es NASDAQ grafikát, láthatjuk, hogy a befektetők hasonló módon viselkedtek. Ha rossz időben vetted meg a részvényt sok pénzt veszíthettél, annak ellenére, hogy a cég jól teljesített. Az időzítés fontosabb volt, mint a cég fundamentumai. Ha még korábbi precedenst keresünk, a 1991-93-as biotechnológia iránti befektetési lázat tudjuk megvizsgálni. Válogatás nélkül ömlött a pénz ebbe a szektorba, aminek az árát a késői befektetők fizették meg. Ha a tőzsdén fektetünk be, nem elég jó cégek részvényeit venni, ugyan olyan fontos, hogy jó áron vegyük őket.

Az orvosi cannabis befektetési potenciálját a következő ábrák nagyon jól demonstrálják.

Fájdalom/Alvás Emésztés-Bélrendszer Kedv és Viselkedés Idegrendszeri Egyéb
Alvási légzészavar Étvágytalanság Szorongás Tourette szindróma Asztma
Görcsök Anorexia Figyelemzavar Epilepszia Fáradtság
Fejfájás Migrén Kóros lesoványodás Stressz Rohamok Magas vérnyomás
Fantom végtag Emésztési zavarok Bipoláris viselkedés Szklerózis Multiplex Zöldhályog
Gerinc sérülések Hányinger Kényszerbetegség Alzheimer kór HIV/AIDS
Kötőszövet és izomfájdalom Cukorbetegség Poszt traumás stressz Parkinson kór Izomsorvadás
Álmatlanság Emésztőrendszeri gyulladás Depresszió Görcsök Rák
Fájdalom Csontritkulás
Ízületi gyulladás ALS

Látható, hogy a cannabisnak nagy jövője van a gyógyászatban, és a befektetési profilja hasonló a biotechnológiai szektorhoz. Ha nem csak orvosi, hanem társadalmi szempontból nézzük a cannabist akkor a következő előnyöket láthatjuk:

jelentős adóbevétel

Jelentős adóbevétel

Törvényes kereskedelme jelentős adóbevételt hoz az államkasszának.

bűncselekmények megszűnése

Bűncselekmények megszűnése

Megszűntek a marihuánával kapcsolatos bűncselekmények (amnesztia).

kisebb fizikai károsító hatás

Kisebb fizikai károsító hatás

Kisebb a fizikai károsító hatása, kevésbé addiktív pl. az ópiumhoz képest.

Ha a növekedési potenciált nézzük a következő 10 évre, akkor láthatjuk, hogy a csak az észak-amerikai cannabis piac a többszörösére fog nőni a következő évtizedben.

Az olvasó joggal teszi fel a kérdést, hogy ha ekkora potenciál van ebben a szektorban akkor miért ilyen volatilisek a részvény árfolyamok, miért nem csak felfele megy a cégek értéke. A válasz ugyanaz, mint ami anno a biotechnológia vagy az internet szektor került előtérbe. Ez még egy fiatal iparág, nagyon nagy potenciállal, de nem tudhatjuk még, hogy mely részvények lesznek a cannabis Amazón-jai, Google-jai és Facebook-jai. Ezért egyszerre árazza be a piac az összes részvényt a legoptimistább kimenetelre. Amikor pedig rossz hír jön ki, akkor egyszerre árazza ki az összes pozitívumot és ezek az alkalmak kreálhatják az ideális belépési pontot. Úgy gondoljuk, hogy most egy ilyen időszak van a cannabis terén.

Az FDA által regisztrált kannabisz klinikai vizsgálatainak száma

Az FDA által regisztrált kannabisz klinikai vizsgálatainak száma
2018-as adat
Kannabisz – növekedési potenciál
Kannabisz

Egyre népszerűbb

A legfontosabb kérdés, hogy a nagy gyógyszeripari cégek mikor ”állnak be a sorba”. A nagy gyógyszer cégeknek sajátos az üzlet politikájuk, ami azt jelenti, hogy nem mindig az emberek gyógyítása a fő célpont, hanem a nyereség maximalizálása. Az orvosi cannabis egyik legnagyobb felhasználási területe a fájdalom csillapitás. Azonban a jelenlegi forgalomban lévő fájdalomcsillapítók nagy százaléka ópium származék, ami azt jelenti, hogy addiktív. Ez tökéletesen megfelel a nagy gyógyszer vállalatoknak, mert aki elkezdi szedni az élete végéig addikt marad, ami azt jelenti, hogy a gyógyszercégnek folyamatos bevételi forrást jelent.

A cannabis alapú fájdalomcsillapítók viszont nem addiktívak, tehát a beteg a betegség elmúlta után bármikor képes abbahagyni a szedését. A nagy gyógyszercégek rájöttek, hogy csak bizonyos ideig dughatják a fejüket a homokba, nem véve tudomást egy új trend kezdetéről. Ezért ha ”ha nem tudod legyőzni őket, állj be közéjük” alapelvet alkalmazva ők is elkezdtek komolyabb összegeket fordítani a cannabis kutatásokra. Az alábbi ábra mutatja, hogy a legnagyobb cégeknek hány cannabis kutatási programjuk van regisztrálva az amerikai gyógyszer hatóságnál.

Kannabisz

„Ha nem tudod legyőzni őket, állj be közéjük alapelvet alkalmazva, a nagy gyógyszercégek is elkezdtek komolyabb összegeket fordítani a cannabis kutatásokra.”

Befektetne MegaTrendekbe?

A Megatrend befeketetési alapunkat megvásárolhatják az alábbi szerződéses partnereinknél vagy a VIG online értékpapírszámlán keresztül.

VIG Alapkezelő
logok-otp
Erste
UniCredit Bank
Concorde
Takarekbank
Raiffeisen
logok-cib
logok-mkb
logok-citi
SPB

Start typing and press Enter to search