Megatrend -
Felhő alapú tárolás
és kiberbiztonság

0 Mrd

rosszindulatú
„szkennelés”

0

zsarolóvírus
támadás

0

adathalász
támadás

Az VIG Megatrend befektetési alap a kiberbiztonság területén is keres befektetési lehetőségeket. Számos adat és jelenség is arra utal, hogy a kiberbiztonság egy világviszonylatban is meghatározó és kiemelten fontos iparággá válik a jövőben. Köszönhetően a felhasználók számának gyors emelkedésének és a kiberbűnözők által okozott egyre nagyobb értékű károknak, a jövőben még nagyobb figyelmet kell, hogy kapjon ez a terület, mind az államok, mind a vállalatok részéről.

A számítógépes bűnözők, a „hackerek” támadásai mind gyakoribbak, kifinomultabbak és egyre merészebbek. Az amerikai Juniper Research kutatóintézet előrejelzése szerint 2019-ben a kiberbűnözés több mint 2000 milliárd dollár kárt okozhat világszerte.

Becslések szerint naponta

  • 80 milliárd rosszindulatú „szkennelés”,
  • 4000 zsarolóvírus támadás, és
  • 33 000 adathalász támadás érkezik az interneten

2019-ben a kiberbűnözés több mint 2000 milliárd dollár kárt okozhat világszerte.

Ezért is nevezte a közelmúltban a kiberbűnözést az egyik elsőszámú nemzetbiztonsági problémának Donald Trump amerikai elnök – és a 2020-as költségvetésben 18 milliárd dollárt különítene el ennek leküzdésére.

Teljes IT-biztonsági kiadások (milliárd dollár)

Teljes IT-biztonsági kiadások (milliárd dollár) forrás: Gartner Group
forrás: Gartner Group

Mindezek tükrében nem meglepő, hogy az iparágban tevékeny cégek részvényei tendenciaszerűen drágulnak: az IT-biztonságban hardver, szoftver és szolgáltatás-szállító cégek közül a vezető 54 vállalat részvényeinek tőzsdei árfolyamváltozását követi a HACK US ETF befektetési alap. Ez pedig 2016 óta felértékelődő trendben van, és az előrejelző modellek szerint a tendencia a következő években is megmaradhat.

Kiberbiztonság

A legjobb részvények

Általánosságban elmondható, hogy az infrastruktúra-szoftvereket gyártó cégeknél átlag feletti az egy részvényre jutó nyereség (EPS) növekedése, illetve az üzemi eredmény hányada (EV/EBITDA). Jelenleg a legmagasabb nyereségpotenciállal a kaliforniai Palo Alto Networks Inc. rendelkezik, és a speciális, felhő alapú tűzfalakat előállító társaság megoldásait 150 ország 60 000 szervezete használja. A becslések szerint a jelenlegi 23 milliárd dolláros piaci érték átlagosan éves 27 százalékkal nőhet.

A kiemelt fiókkezelés biztonságossá tételében élenjáró izraeli–amerikai CyberArk 2,42-szeres PEG-mutatója (ami az árfolyamot nemcsak a nyereséghez, hanem ez utóbbi emelkedéséhez is viszonyítja) szintén kiemelkedő növekedési potenciált mutat. Csakúgy, mint az Integrált megoldásokat kínáló Proofpoint, amely az elemzők harmadik kedvence. (Utóbbi két cég éves növekedési kilátása 35%, illetve 25%.) Szintén jó befektetési lehetőséget kínál a Carbonite, a Fortinet és az Akamai részvénye is. Ezeket a befektetési lehetőségeket folyamatosan nyomon követjük a VIG befektetési alap kezelésekor.

Befektetne MegaTrendekbe?

A Megatrend befeketetési alapunkat megvásárolhatják az alábbi szerződéses partnereinknél vagy a VIG online értékpapírszámlán keresztül.

VIG Alapkezelő
logok-otp
Erste
UniCredit Bank
Concorde
Takarekbank
Raiffeisen
logok-cib
logok-mkb
logok-citi
SPB

Start typing and press Enter to search