Ügyféltájékoztató az orosz-ukrán geopolitikai helyzettel kapcsolatban

Tisztelt Ügyfelünk!

 

Az Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő Zrt. (Alapkezelő) a fennálló háborús helyzet tőkepiaci hatásaival és az  Aegon Russia Részvény Befektetési Alap (Alap) forgalmazásának felfüggesztésével kapcsolatosan az alábbiakról tájékoztatja az Ügyfeleket.

A 2022. február 24-én Ukrajna ellen indított orosz invázió és az annak következtében bejelentett gazdasági szankciók mind rövid, mind pedig hosszú távon komoly hatással vannak a régiós részvény- és kötvénypiacokra. Az európai uniós szankciók számos orosz értékpapír kereskedelmét teljes mértékben megtiltották, ezzel egyidőben Oroszország tőkekorlátozásokat jelentett be. Előbbiek mellett az EU több más gazdasági jellegű szankciót is hozott, többek között a kőolaj és a finomított termékek exportjával, illetve több orosz bank elszigetelésével, Swift rendszerről való lekapcsolásával kapcsolatban. Oroszország is szankciókat fogadott el az EU-val szemben, amely értelmében – többek között – megtiltotta a stratégiai vállalkozásokban és részvénytársaságokban történő részesedésnek a megszerzését és eladását. Ennek fő oka, hogy a nyugati országok az orosz központi bank mintegy 300 milliárd dollárnyi vagyonát fagyasztották be, ami nagyjából megegyezik ezen országok befektetőinek orosz kitettségével. A fent részletezett szankciók és rendeletek jelenleg teljesen ellehetetlenítik az orosz piacra történő belépést és az ottani kereskedést.

Az Alapkezelő a piaci kereskedés ellehetetlenülését követően számos lépést tett, hogy fenntartsa az orosz eszközök jövőbeni hozzáférhetőségének lehetőségét. Mivel azonban az Alapkezelő az Európai Unióban bejegyzett vállalatként orosz részről „nem baráti, nem rezidens” befektetőnek minősül, az Alap tulajdonában lévő orosz eszközökhöz való hozzáférés továbbra sem lehetséges.

 

Az elmúlt hónapok főbb eseményei:

 

Az elmúlt időszakban két olyan elnöki rendelet is hatályba lépett Oroszországban, ami tovább rontja az orosz részvények kereskedhetőségének feltételeit. A „stratégiai” vállalatok kereskedési tilalma a nem baráti országok számára (jelenleg 73 vállalatot tartalmazó lista) 2022 év végiég állt volna fent az eredeti rendelet szerint. Ezt a határidőt sajnálatos módon 2023 év végig kitolták, ami azt jelenti, hogy a listán szereplő nagy orosz vállalatokkal való kereskedés a következő évben sem lesz lehetséges. A másik rendelet szerint nem baráti országok részvénytranzakciói csak egy kormányzati bizottság jóváhagyásával lehetséges. Bár a részletes szabályzás nem ismert, ez további korlátot jelent egy esetleges piacnyitás esetén.

Az Alapkezelő 2022 negyedik negyedévében befejezte az Alapban lévő letéti jegyek átkonvertálását helyi piacos részvénnyé, így az Alapban lévő GDR-ok aránya jelentősen csökkent. Az Alapkezelő minden lehetséges esetben végrehajtotta a konverziót a letétkezelőn keresztül, az átváltások után négy részvény maradt, ami nem az orosz helyi piacon van nyilvántartva: a Magnit, a Phosagro, az X5 és a Yandex. Ez utóbbi nem letéti jegy, hanem az Nasdaq tőzsdére bevezetett részvény.

Emellett az Alap letétkezelője megnyitotta az Alap számára az úgynevezett S-számlákat.  Az orosz jegybank, a CBR az „S” számlák többféle típusát – értékpapír, pénz – vezette be és az általa előírt szabályok alapján az orosz Országos Elszámolási Értéktárban (NSD) orosz helyi alletétkezelőn vagy Euroclear-en és Clearstream-en keresztül a szankciót kivető országokban rezidens külföldi befektetők javára tartott értékpapírokból származó járandóságok nyilvántartása orosz alletétkezelők és az NSD által nyitott „S” típusú számlákon történik. Az „S” típusú pénzszámlán jóváírt összegek korlátozott rendeltetésűek, nem használhatók fel szabadon befektetésre, illetve nem repatriálhatók (konvertálhatók más devizára), azok csak az orosz állam által támasztott mindenkori feltételek mellett felhasználható feltételes követelések. Az Alap eszközei a külföldre bevezetett részvények, valamint a likvid, nem rubel eszközökön kívül az „S” számlákon vannak nyilvántartva.

 

Az elmúlt hónapban több orosz vállalat is fizetett osztalékot (Gazprom, Lukoil), melyek szintén a fent említett S-számlákra kerültek. Az ezen a számlákon nyilvántartott, rendben beérkező osztalékfizetések kedvező hírnek számítanak, ugyanakkor fontos kiemelni, hogy ezekhez az Alap továbbra sem fér hozzá, és a tőzsde hiányában rendelkezni sem tudunk felette.

 

Előbbiek alapján tehát még a piacnyitást követően sem lehetséges az eladás a nem baráti országok befektetőinek, ami további korlátot jelent az Alap számára.

 

Míg az orosz és az uniós szankciók egyaránt hatályban vannak, az Alap sorozatainak nettó eszközértéke nem állapítható meg. Az Alapkezelő orosz részvénypiacokhoz történő piaci hozzáférése továbbra sem biztosított, ezáltal befektetési jegyek értékesítése vagy visszaváltása az Alapkezelő működési körében felmerülő okokból nem végezhető.

Előbbiek alapján tehát sajnálatos módon továbbra sem állnak fenn az Aegon Russia Részvény Befektetési Alap esetén a folyamatos forgalmazás újra indításának feltételei. Tájékoztatjuk továbbá Ügyfeleinket, hogy az Alap felfüggesztése nem eredményez semmilyen változást az Alapkezelő működésében és fizetőképességében.

Az Aegon Russia Részvény Befektetési Alappal kapcsolatos közleményeinket az alábbi linken érhetik el Ügyfeleink honlapunkon:

https://www.vigam.hu/jelentesek-kozlemenyek/kozlemenyek/

 

Az Alapkezelő az Alapokban lévő orosz részvények kapcsán az alábbi tájékoztatást adja:

A Felelős Befektetési és Fenntarthatósági Politika részeként kizárási listát alkalmaz, melynek felülvizsgálata során többek között az alábbi, a jelenlegi piaci körülmények között el nem adható részvények kerültek be új elemként. Az Alapkezelő figyelemmel kíséri a piaci körülményeket, így amint lehetőség nyílik rá, eladja ezen eszközöket:

  • Aegon Russia Részvény Befektetési Alap esetében a MMC Norilsk Nickel PJSC
  • VIG Feltörekvő Piaci ESG Részvény Befektetési Alap esetében Gazprom PJSC
  1. január 27.

Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő Zrt.

Disclaimer:

A tájékoztatóban szereplő adatok kizárólag információs célokat szolgálnak és nem minősülnek befektetési ajánlásnak, ajánlattételnek, befektetési tanácsadásnak vagy ajánlattételi felhívásnak. Elképzelhető, hogy a fentiekkel kapcsolatos körülmények változhatnak. A múltbéli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeni hozamokra nézve. Az Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő Zrt. nem vállal felelősséget a jelen tájékoztatás alapján hozott befektetési döntésért és annak következményeiért.

Mindig rendelkezésére állunk.
06-1-477-4814
Munkanapokon: 8-16h
Hosszított panaszbejelentés: hétfő 8-20h
06-1-477-4814
külföldről hívható szám